VRAGEN

Hoe voorkom je "vette vingers" op glanzende RVS onderdelen?

Vraag:
Wij zijn als ontwerpbureau bezig met de ontwikkeling van een afvalbak.
De mantel van deze bak wordt waarschijnlijk RVS.
Op deze bak willen wij liever niet de "vette vingers" zoals je ze vaak ziet op glanzende RVS-onderdelen. 
Verder moet de bak eenvoudig te reinigen zijn.

Antwoord:
Er bestaan verschillende oppervlaktebehandelingstechnieken voor roestvast staal: 
  

beitsen en passiveren
Wordt voornamelijk uitgevoerd om de corrosieweerstand na bewerken te herstellen. Dit kan belangrijk zijn indien de afvalbakken bijvoorbeeld buiten worden gebruikt.
glasparelstralen of keramisch parelstralen
Geeft een uniforme finish, matte finish. Het voordeel van keramisch parelen is dat een iets gladder en meer zijdemat resultaat wordt verkregen.
elektrolytisch polijsten
Is een elektrochemische nabewerking die de ruwheid van het oppervlak belangrijk verlaagt. Afhankelijk van de uitgangstoestand kan een glanzend uiterlijk worden verkregen (met inderdaad het nadeel dat vingerafdrukken goed zichtbaar zijn). Dergelijke oppervlakken hebben ondermeer als voordeel dat ze goed reinigbaar zijn. 
mechanisch slijpen, borstelen of polijsten
Hiermee kan afhankelijk van de korrelgrootte van het schuurmiddel een te kiezen eindruwheid worden bereikt. Geslepen oppervlakken kunnen minder gevoelig zijn voor vingerafdrukken. Aan de andere kant zijn spiegelend glad gepolijste oppervlakken weer wel gevoelig voor vingerafdrukken.
Met name keramisch parelen is nauwelijks gevoelig voor vingerafdrukken en is goed reinigbaar. Keramisch parelen heeft bovendien in vergelijking met het meer gebruikelijke glasparelen als voordeel dat het wat minder gevoelig is voor vingerafdrukken.


terug naar Vragen